10 Şubat 2012 Cuma

Bilim ve Gelecek’in Şubat sayısı bayilerde!





Ortadoğu tarihindeki ilk büyük halk hareketi



MEZDEK İSYANI


Sasaniler döneminde İran’da sosyo-ekonomik ve siyasal durum / Mezdek kimdir? Mezdekçi öğreti nedir? / Mezdeklerin temel talepleri nelerdi? / Mezdekler nasıl katledildi? / “Kadınların ortaklığı” tartışması







Kuramsal fizikteki ‘belirsizlik’ ve ‘görelilik’ kavramları

Modern fizik ‘nesnel gerçekliği’ ret mi ediyor?



Doç. Dr. Kerem Cankoçak yazdı


Kuantum mekaniğinin ilk kez oluşturulduğu yıllarda mikrokozmosdaki olaylar anlaşılamamıştı ve bazı ünlü fizikçiler bile “nesnel gerçeklik” savından vazgeçmemizi söylüyorlardı. Bu konudaki bilimdışı spekülasyonlar devam ediyor, ama artık kuantum dünyasında parçacıkların gerçekliğinden eminiz.



Antropoloji nedir? Temel soruları nelerdir?

Sibel Özbudun ve Gülfem Uysal
Antropolojinin belki kavram olarak gündeme gelişinin değil ama, bilimsel bir disiplin olarak tesis edilişinin temelinde Batılı’nın çeşitli gerekçelerle Batılı-olmayan “öteki”ni tanıyabilme, açıklayabilme girişimi yatmaktadır.




Doç. Dr. Kerem Cankoçak

Penrose, yeni kitabı Zaman Döngüleri’nde soruyor:
Büyük Patlama’dan önce ne vardı?

Penrose’un kitabının önemi, her şeyin Büyük Patlama ile başlamış olmasının gerekmediğini kuramsal olarak kanıtlaması. Penrose böylelikle Büyük Patlama kuramını teologların ve şarlatanların elinden kurtarıyor.



Mustafa Diktaş
Sünnet davetiyelerine feminist antropolojik bir bakış



Sünnetin altında yatan gerçek, erkek çocuğun kadınsı veya çocuksu özelliklerinden ayrılarak yetişkin erkeklerin dünyasına katılması ve toplumsal ataerkin gücünün sağlamlaştırılmasıdır.



Dr. Deniz Akgün
Ekonomik kriz sağlığımızı nasıl etkiler?

Ekonomik kriz süreci, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de ailelerin gelirlerinin azalmasına yol açacak ve özellikle dar gelirlileri etkileyen beslenme sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır.

İzlem Gözükeleş

Filtreli İnternet



İnternet’in geleceğini, bilginin özgür ve eşit paylaşımını savunanlarla telif haklarıyla bunu engellemek isteyenler arasındaki mücadele belirleyecek. Aile ve çocuk profilini bireysel özgürlük çerçevesinde değerlendirmek de büyük hata.



Gül Atmaca 
Ortaçağ Doğu aydınlanması ve Bilgelik Evi 

Bilgelik Evi’nden çıkan Arapça eserlerin birkaç yüzyıl sonra başta Endülüs olmak üzere birkaç yoldan Avrupa’ya girmesiyle Rönesans ateşi de yanmış olacaktı.





Hasan Torlak
Erkek tanrıların bitkisi: Üzüm asması

Üzüm Eski Mısır’da Osiris, Roma’da ise Bakkhus gibi erkek tanrılara özgülenmişti. İsa’nın kanı da, aslında bakire Meryem’in el değmeden tanrıdan mayalanmasıyla oluşan şaraptır.



Prof. Dr. Şafak Alpay
Evariste Galois 200 yaşında

Galois 1832’de 20 yaşında düelloda aldığı yaralar nedeniyle öldü. Günümüzde çalışmaları 19. yüzyılda matematiğe yapılan en özgün katkı olarak kabul ediliyor.



Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Evrenle Söyleşiler, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.



Bilim ve Gelecek Dergisi


Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Zuhal Sokak, No: 9/1 Kadıköy-İstanbul

Tel: 0216-349 71 72 ve 0216-345 26 14


(Abone olmak için lütfen telefon ediniz)










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder